#

Hírek, aktualitások...

Igen komoly áremelkedés várható a pendrive-ok, memóriakártyák és SSD-k esetében

FIGYELEM!
Ez egy archív cikk. A cikkben szereplő törvényi hivatkozások és árak elképzelhető, hogy már nem aktuálisak.

Az elkövetkezendő hónapokban vélhetően elég komoly készlethiány várható a memóriaalapú adattárolók (SSD-k, flash drive-ok és memóriakártyák) terén, ami miatt azok árai várhatóan ismét az egekbe szökhet.

A vélhető durva drágulás oka nem más, mint hogy egy baleset következtében (ami az egyik legnagyobb gyártó, a Western Digital egyik gyárában történt) brutális mennyiségű alapanyagot kellett megsemmisíteni, ugyanis azok a baleset következtében oly mértékben szennyeződtek, hogy további felhasználásra alkalmatlanná váltak.
A gyártó közleményében arról tájékoztatott, hogy a megsemmisített alapanyag adatkapacitása elérheti a 6,5 exabájtot is (ami közel 6,5 millió darab 1 TB-os SSD meghajtó legyártására lett volna elegendő).
Ez már önmagában sem kevés, azonban a probléma tovább gyűrűzik, ugyanis a szóban forgó gyárban nem csak a WD, hanem egy másik neves gyártó, a Kioxia termékeihez szánt alapanyagok is kompromittálódtak, és előzetes becslésük alapján ez további 16 exabájtnyi veszteséget jelent az ipar számára. Ez viszont azért is jelent nagy gondot, mert mindkét gyártó további gyártók részére is szállított chipeket (G-Technology, SanDisk), emiatt azon termékek esetében is várható kiesés. Így tehát az elkövetkezendő hónapokban ennyivel kevesebb adattároló termék kerülhet forgalomba, és amennyiben ez beigazolódik, akkor az a globális teljes negyedéves flash-termelés több mint 10 százalékos kiesését jelenti az elkövetkező hónapokban, ami a szállítási idők megnyúlásához és SSD-k, pendrive-ok, valamint a memóriakártyák és az okostelefonok drágulásához vezethet majd.
A kiesés egyébként a lehető legrosszabbkor jön, hiszen a globális chiphiány miatt már eleve jelentős dráguláson megy át szinte minden számítógépes és okostelefonos alkatrész, amire most még a flash komponensek árának növekedése is rárakódik majd.

Cikk megosztása: